perjantai 4. joulukuuta 2009

Emme tarvitse Lapuan liikkeitä

Suomeen ei tarvita Lapuan liikkeitä

Demokratian elinehto on mielipiteen vapaus.
Ketään ei saa uhkailla, eikä pelotella hänen mielipiteidensä vuoksi.

Lapuan liikkeen uhkailu ja pelottelu tulivat mieleen katsoessa Ylen Kotikatsomon tuottamaa kaksiosaista elokuvaa Lopun alku, jonka fiktiiviset tapahtumat ja henkilöt oli sijoitettu tunnistettavasti Ylä-Lapin metsäkiistan maisemiin. Elokuvassa hakkuiden vastustajat ja jopa sivulliset osapuolet joutuivat suoran fyysisen väkivallan kohteeksi. Ilmassa on lynkkausmielialan kiihkoa joka päästetään valloilleen.

Paikalla olleena dokumentin tekijänä on sanottava, että näin pitkälle ei todellisuudessa onneksi menty.
Uhkailu ja pelottelu olivat sen sijaan jokapäiväistä ja muutamien aktivistien osalta myös jokaöistä häirintää. Muuan kyläkauppias pakotettiin olemaan myymättä hakkuiden vastustajille. Paikalle tulleet toimittajat saivat niskaansa agressioiden ryöpyn. Mutta fyysisen loukkaamisen kynnyksen yli ei Nellimin yöllisissä uhkailunäytöksissäkään menty. Tosin viikkojen valvottaminen ja metelöinti ylittänee kiduttavuudessaan väkivallan kynnyksen, vaikka fyysisesti ei vahingoitettu.

Yhdellä kuvausreissulla kuulimme että presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhuu Ivalossa.
Lehdistötilaisuudessa hän korosti sitä että paikallista mielipidettä on metsäkiistassa kunnioitettava.
Pyysin puheenvuoron ja kysyin Vanhaselta: "Oletteko tietoinen siitä, että täällä ei vallitse mielipiteen vapaus vaan ihmisiä pelotellaan ja uhkaillaan heidän mielipiteidensä vuoksi?"

Tieto tuli Vanhaselle yllätyksenä ja hän lupasi ottaa vastaan informaatiota tällaisesta jos sitä on olemassa. Luovutin hänelle dvd-kopion "Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä?" - dokumenttielokuvan sen hetkisestä versiosta. Työssä näytettiin tilanteen vakavuus sekä tapahtumadokumenttien että todistajalausuntojen kautta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin hänen alaisensa Supon johtaja leimaa Greenpeacen väkivaltaisia keinoja käyttäväksi terrorismijärjestöksi. Uhrista tehtiin syyllinen.
Joutuu kysymään hyväksyykö pääministeri Inarin kiistassa käyttöön otetun Lapuan lain?

Perusoikeuksien kiistäminen ei voi olla mikään paikallisesti päätettävä asia. Poliittista väkivaltaa ei tule rohkaista, yllyttää ja jos ja kun sellaista on ilmennyt, on tapahtumat tutkittava ja on selvitettävä myös ne tahot, jotka tällaista liikehdintää organisoivat ja yllyttivät.

Jos maan hallitus, poliisi ja Supo eivät kykene tähän tehtävään, asia tulisi selvittää esimerkiksi oikeuskanslerin toimesta.

Hannu Hyvönen
dokumentaristi
Iisalmi